După mai bine de 30 de ani, România este reprezentată din nou în conducerea Societăţii Europene de Fizică

5 years ago  By  Iuliana Velniciuc     No comments

Domnul Academician Nicolae Victor Zamfir, Director General al Institutului National de Inginerie si Fizica Nucleara Horia Hulubei (IFIN HH) si manager al proiectului Extreme Light Infrasructure Nuclear Physics (ELI – NP) de a fost ales in conducerea Societatii Romane de Fizica.

Redam mai jos cele doua stiri publicate de postul de radio Romania Actualitati.


RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (11 aprilie, ora 22:09, RADIOJURNAL) 
Realizator: Directorul general al Institutului de Fizică şi Inginerie Nucleară, academicianul Nicolae Zamfir, a fost ales în Comitetul Executiv al Societăţii Europene de Fizică. În prezent el este şi directorul proiectului laserului de mare putere de la Măgurele. Fizicianul îşi propune să sprijine parteneriatele ştiinţifice zonale şi să facă mai cunoscute problemele cu care se confruntă acest domeniu în regiune.
Nicolae Zamfir: Am fost şeful diviziei fizică nucleară la Societatea Europeană de Fizică, se vor termina şi aceşti doi ani care mai am dreptul
la Biroul Executiv şi apoi voi încerca să împingem tineri care să continue această prezenţă românească la nivel european. Cred că ar fi bine să
participăm noi cei de aici cu problemele noastre şi cred că în comun ţările acestea începând din Balcani şi terminând în centrul Europei am putea realiza mai multe.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (11 aprilie, ora 22:48) – “Agenda globală” 
Realizator: Pavel Ionescu – Reporter: Andreea Marin
Realizator: După mai bine de 30 de ani, România este reprezentată din nou în conducerea Societăţii Europene de Fizică, din care face parte de la fondarea acesteia, acum mai bine de jumătate de secol. Academicianul Victor Nicolae Zamfir, directorul general al Institutului de Fizică şi Inginerie Nucleară şi al proiectului laserului de mare putere de la Măgurele, a fost ales în Comitetul executiv al organizaţiei.
*
Victor Nicolae Zamfir: Sunt bucuros că a ieşit votul favorabil. A fost o competiţie aproape 2 la 1 şi e şi o recunoaştere a faptului că România este prezentă la nivel european în această disciplină numită fizica.
Reporter: În acest Comitet executiv de la Societatea Europeană de Fizică sunt şi reprezentanţi ai ţărilor partenere din ERIC?
Victor Nicolae Zamfir: Din ELI – ERIC nu, nu e nimeni din Cehoslovacia şi nimeni din Ungaria, de fapt din toată Europa n-a ieşit nimeni la vot, din Europa Centrală şi de Est.
Reporter: Trebuie să vă adresez atunci şi această întrebare: este un câştig şi pentru ELI?
Victor Nicolae Zamfir: Sigur că da, ajută la vizibilitatea centrului de la Măgurele în general, iar faptul că avem prilejul să prezentăm ELI în faţa Biroului Executiv, în faţa Comitetului, în faţa diverşilor reprezentanţi ai celorlalte mari infrastructuri, cum este CERN sau /FEL/ GCI de la Darmstadt sau în Franţa, ca membri, e un lucru care arată că am intrat în aşa-zisul club al elitelor din domeniul fizicii.
Reporter: De ce au trebuit să treacă 30 de ani până când România să fie reprezentată din nou, după domnul Ursu?
Victor Nicolae Zamfir: Pentru că societatea românească a fost ocupată cu tranziţia şi n-a avut timp să îşi menţină locul câştigat de înaintaşii noştri, au fost alte probleme, existenţa şi salariul, siguranţa zilei de mâine. Eu cred că a venit momentul în care să ne reaşezăm acolo unde merităm.
Reporter: Din cunoştinţele mele, dvs aţi fost şi două mandate, adică maximum cu putinţă, preşedintele Societăţii Române de Fizică. Transferaţi cumva din priorităţile dvs pe care le-aţi avut în timpul acelor mandate către misiunea dvs în acest nou mandat de reprezentare a României în Societatea Europeană de Fizică?
Victor Nicolae Zamfir: La Societaea Română de Fizică am încercat eu şi cu colegii mei să reorganizăm această societate, ca sistem de organizare să fie la nivelul sau aidoma marilor organizaţii din lume.
Reporter: Concret, care ar fi priorităţile dvs din noua ipostază?
Victor Nicolae Zamfir: Strângerea legăturilor la nivel european cu ţările din jur, Moldova…
Reporter: Ce înseamnă? Mai multe proiecte în comun?
Victor Nicolae Zamfir: Cred că ar fi bine să participăm, noi, cei de aici, cu problemele noastre, începând de la curriculum de fizică, numărul de ore de fizică, problemele elevilor care merg la olimpiade, avem probleme comune şi ţările acestea, începând din Balcani şi terminând în centrul Europei, am putea realiza mai multe dacă suntem împreună.

Categories —