De vorba cu Oana Krichbaum – preşedinta Societăţii româno-germane Pforzheim despre muncitorii romani infectati cu Covid 19 in Germania

4 years ago  By  Iuliana Velniciuc     No comments

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (3 iulie, ora 22:23) – Emisiunea: “Agenda globală” -

Realizator: Simina Botar – În Germania în acest moment se află, după cum ştiţi, mai multe sute de români Gastarbeiter care s-au îmbolnăvit cu COVID-19. Oana Krichbaum, preşedinta Societăţii româno-germane Pforzheim, s-a ocupat de ei.

Oana Krichbaum: În regiunea în care eu locuiesc a existat primul focar mare de români infectaţi cu virusul corona. Au fost peste 300 de români şi a fost cea mai mare comunitate de români afectată de acest virus din Germania. Acest lucru a fost imediat după Paştele ortodox. Aici
autorităţile sigur că au reacţionat foarte rapid şi au creat nişte centre în care au putut fi separaţi oamenii testaţi pozitiv de către ceilalţi negativi. În centrele respective, oamenii au beneficiat de consultanţă medicală zilnică, au avut toate condiţiile necesare în perioada de carantină şi nu au putut să părăsească aceste locuri de carantină decât după ce au obţinut un atest medical că sunt vindecaţi. Însă pentru ceilalţi români care aveau o aşa-zisă carantină de servici. Deci ei nu erau testaţi pozitiv, dar lucrau în acest abator în care ceilalţi fuseseră testaţi pozitiv. Aveau o carantină de servici, asta înseamnă: nu aveau voie să se deplaseze decât la servici şi înapoi acasă, nu aveau voie să părăsească locuinţa nici măcar pentru a-şi face cumpărături, iar Organizaţia germano-română din Pforzheim/Enzkreis s-a implicat activ, am creat grupe de
ajutor, ne-am dus şi am făcut un statut pentru toţi aceşti oameni, le-am livrat cumpărăturile acasă, am ajutat autorităţile cu traduceri, am ajutat abatorul cu traduceri şi situaţia a fost depăşită cu bine, cu mari eforturi, iar acum lucrurile se derulează normal. Astfel de focare însă au izbucnit şi în alte zone, cum ar fi la cel mai mare producător de carne, firma Tönnies, unde sunt peste 1.500 de români testaţi pozitiv din cei 7.000 care lucrează acolo. Acolo situaţia este puţin mai tristă, având în vedere că numărul este foarte mare şi toţi aceşti oameni sunt la domiciliu şi sunt păziţi pentru a nu putea părăsi locuinţa. S-a urmărit bineînţeles separarea celor pozitivi de cei negativi, adică situaţia acolo este cea pe care noi am avut-o în mai în Pforzheim.
Realizator: Pentru că aveţi o experienţă acumulată, puteţi să ne spuneţi din ce se poate îmbunătăţi? Se vorbeşte şi de un posibil al doilea val. Vor mai fi cazuri de genul acesta? Ce se poate face pentru a evita nişte cazuri de îmbolnăvire sau pentru a îmbunătăţi situaţia pe care o observaţi dumneavoastră în teren?
Oana Krichbaum: Din punctul meu de vedere cel mai important lucru este în primul rând îmbunătăţirea condiţiilor de locuit. Deci toţi aceşti muncitori, mare parte din ei sezonieri, sunt veniţi prin firme intermediare, nu sunt angajaţii director ai abatoarelor şi locuiesc în nişte locuinţe cu dependinţe comune şi locuiesc foarte mulţi în cameră, lucru care bineînţeles că a determinat o îmbolnăvire foarte rapidă a multor oameni. Deci în primul rând trebuie schimbate şi modificate toate aceste condiţii de locuit ale oamenilor, să se facă controale mai dese, să se asigure locuinţe care să permită un trai civilizat. Ăsta-i un prim aspect. Un al doilea aspect, bineînţeles, respectarea condiţiilor stricte de igienă în instituţii, iar în cazul abatoarelor s-a constatat că la partea de prelucrare a cărnii există o temperatură scăzută de lucru, deci sunt minus grade în care lucrează oamenii şi aşa-zişii aerosoli contribuie şi aceştia la o împrăştiere mai rapidă a virusului la locul de muncă şi ăsta a fost iarăşi un criteriu care a determinat, pentru că astfel de focare au izbucnit în mai multe abatoare din Germania. Şi nu numai. Şi din Olanda.

Realizator: Cum reuşiţi dvs să colaboraţi cu ambasada, pentru că ştiu că şi Ambasada României din Germania este implicată în toate problemele care ţin de situaţia românilor care lucrează acolo?
Oana Krichbaum: Sigur că da. Dl ambasador Hurezeanu s-a implicat de la început şi avem o colaborare foarte apropiată. Comunicăm în permanenţă atât cu domnul Hurezeanu. dar şi cu domnul consul Florea de la Stuttgart – Stuttgartul are de un an de zile consulat – şi imediat după ce a izbucnit aici acest focar de infecţie s-au deplasat la Pforzheim şi am fost împreună cu el la autorităţi, am stat de vorbă cu şefii abatorului. Deci s-au implicat şi ei rapid şi serios în toate problemele. Şi dacă au avut solicitări, bineînţeles, din partea românilor, imediat au reacţionat. Ceea ce iarăşi este un aspect care ar trebui menţionat, contractele de muncă, majoritatea acestor oameni care au lucrat în abatoare sunt angajaţi ai unor firme intermediare, deci nu sunt angajaţii direcţi ai abatoarelor, lucru care urmează să se schimbe în Germania. Deci se planifică modificarea legii. Ministrul muncii, Hubertus Heil, a venit cu o propunere la care se lucrează, astfel încât, în industria cărnii vorbim, pentru că acest tip de contract de muncă este valabil şi în alte domenii, dar în industria cărnii se urmăreşte ca toate aceste fabrici şi abatoare să angajeze muncitorii direct şi nu prin intermediari.
Realizator: Deci aceasta ar fi prioritatea?
Oana Krichbaum: Ar fi prioritatea, pentru că asta ar asigura o mai multă transparenţă şi o cu totul şi cu totul altă siguranţă pentru oameni.