Corina Cretu a subliniat importanta pregatirii la timp a proiectelor pentru perioada de programare 2014-2020

4 years ago  By  Iuliana Velniciuc     No comments

Comisarul European pentru Politica Regionala Corina Cretu a avut la Bruxelles o intalnire cu viceprim-ministrul si ministrul Economiei, Comertului si Relatia cu Mediul de Afaceri, Costin Borc.

Cele doua parti au discutat despre situatia actuala a absorbtiei fondurilor europene in Romania, programul operational pentru competitivitate pentru perioada 2014-2020, precum si despre oportunitatea folosirii fondurilor structurale si de investitii europene (fondurile ESI).

Inaltul oficial european a transmis partii romane necesitatea implicarii imediate a Ministerului Economiei in folosirea eficienta a fondurilor ESI, mai ales in directia sprijinirii cresterii competitivitatii intreprinderilor mici si mijlocii (IMM-uri), care reprezinta motoarele economiei europene, cat si ale celei romanesti. Pentru perioada 2014-2020, Romania va beneficia, prin fondurile ESI, Fondul european agricol pentru dezvoltare rurala (FEADR) si Fondul european pentru pescuit si afaceri maritime (FEPAM), de peste 30 de miliarde de euro. Din aceasta suma, 4,6 miliarde de euro vor fi directionate – prin Fondul european de dezvoltare regionala (FEDR), Fondul de coeziune (FC) si Fondul social european (FSE) – pentru cresterea competitivitatii economice, in domenii precum cercetare, dezvoltare tehnologica si inovare, tehnologia informatiei si comunicatiilor, dar si incurajarea antreprenoriatului si adaptabilitatea si competitivitatea IMM-urilor. 2,2 miliarde de euro din acesti bani provin din FEDR.

Corina Cretu i-a solicitat viceprim-ministrului Borc sprijinul pentru promovarea si facilitarea folosirii in Romania a acestor instrumente financiare. „Este vorba in special de Initiativa pentru IMM-uri, care urmeaza sa fie adoptata in viitorul apropiat de catre Comisia Europeana. Utilizarea acestor instrumente financiare multiplica impactul investitiilor europene, iar in cazul acestei initiative, ofera garantii pentru acordarea de imprumuturi in conditii preferentiale, oferind astfel mediului de afaceri acces mai usor la finantare,” a precizat oficialul european.

Citeste mai mult pe www.fonduri-structurale.ro