Constructia sectiunii Cernavoda-Constanta din Autostrada Soarelui va fi achitata din fonduri europene

8 years ago  By  Iuliana Velniciuc     No comments

CE a hotarat pe 12 ianuarie, sa acopere costurile de constructie a tronsonului Cernavoda – Constanta din Autostrada Soarelui, finantat initial de statul roman printr-un imprumut. Prin aceasta decizie, semnata de Comisarul pentru Politica Regionala Corina Cretu, statul roman beneficiaza de 305,7 milioane euro din Fondul de Coeziune, suma care acopera 85% din costurile de constructie a celor 51,3 kilometri de autostrada dati in folosinta deja in noiembrie 2012.

Pentru a construi Autostrada Soarelui, statul roman a contractat in 2005 un imprumut de la Banca Europeana de Investitii. Pe 2 septembrie 2014, Romania a cerut CE sa finanteze retroactiv construirea acestui tronson, ale carui beneficii sunt: diminuarea cu 30% a accidentelor grave de circulatie intre Constanta si Cernavoda si scaderea timpului de calatorie Bucuresti – Constanta de la 2h30min la 1h51min. Imprumutul de la Banca Europeana de Investitii va fi folosit pentru a finanta alte investitii in infrastructura de transport.

“Acesta este un foarte bun exemplu despre masurile care pot fi luate de catre autoritatile romane pentru a accelera rata de absorbtie a programelor din perioada 2007-2013.”, a declarat Comisarul Corina Cretu. “Asa cum am promis, in 2015 sunt gata sa fac tot ce tine de mine pentru a ajuta statele membre cu probleme de absorbtie sa investeasca o parte cat mai mare din fondurile europene deja alocate”, a mai declarat Comisarul.

Fondul de Coeziune al UE este destinat statelor membre al caror venit national brut (VNB) pe cap de locuitor este mai mic de 90% din media Uniunii. Acesta vizeaza reducerea disparitatilor economice şi sociale şi promovarea dezvoltarii durabile. Printre prioritatile Fondului de Coeziune se afla dezvoltarea retelei transeuropene de transport, din care face parte si Autostrada Soarelui (A2) aflata pe axa prioritara TEN-T 7.

Reprezentanta Comisiei Europene in Romania