Consiliul European a adoptat măsurile pentru eliberarea imediată a fondurilor!

11 months ago  By  Iuliana Velniciuc     No comments

Conform unui comunicat oficial, Consiliul a adoptat astăzi două acte legislative pentru eliberarea rapidă a finanțării din bugetul UE pentru combaterea crizei de COVID-19. Unul dintre acte modifică regulile fondurilor structurale și de investiții, în timp ce celălalt extinde domeniul de aplicare al Fondului de solidaritate al UE.

Inițiativa pentru investiții în răspunsul la coronavirus (Corona Response Investment Initiative) va oferi statelor membre acces la 37 de miliarde de euro din bani de coeziune pentru consolidarea sistemelor de asistență medicală, precum și pentru sprijinirea întreprinderilor mici și mijlocii, a schemelor de lucru pe termen scurt și a serviciilor comunitare.

Din total, aproximativ 8 miliarde de euro vor proveni din prefinanțarea necheltuită în 2019 în cadrul fondurilor structurale. Noua măsură permite statelor membre să cheltuiască banii neutilizați pentru a atenua impactul pandemiei în loc să-l returneze la bugetul UE. Alți 29 de miliarde de euro vor fi plătiți din alocări care ar fi trebuit să fie scadente la sfârșitul acestui an.

Având în vedere urgența situației, ambele acte legislative vor fi publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene la 31 martie și vor intra în vigoare la 1 aprilie 2020.