Conferința – Conectăm Știința cu Afacerile

1 year ago  By  Iuliana Velniciuc     No comments

Pe 12 decembrie a.c., la sediul ELI NP a avut loc conferința ”Conectăm știința cu afacerile”! Oameni de știință, cercetători, oameni de afaceri, investitori și reprezentanți ai autorităților locale au discutat  la Măgurele despre cum să creeze punți de legătură și despre transfer tehnologic. În deschiderea evenimentului au luat cuvântul președintele Consiliului Județean Ilfov, Marian Petrache, directorul general al Institutului de Fizică și Inginerie Nucleară Horia Hulubei și al proiectului ELI-NP, Nicolae Zamfir și directorul Unității Executive pentru Finanțarea Învățământului Superior, Adrian Curaj.

Workshopul “Bridges between Science & Business” a fost organizat de Asociația Măgurele Science Park, fondată de Consiliul Județean Ilfov, Primăria Măgurele și Institutul de Fizică și Inginerie Nucleară Horia Hulubei.

Consiliul Județean Ilfov propune o nouă manieră de business. Mai exact, conducerea instituției vine cu un model inedit de a promova mediul antreprenorial și mediul de afaceri. Până la acest moment, s-au făcut, de altfel, mai multe demersuri în acest sens, iar unul dintre ele este nu doar să se implice în proiectul Parcului Științific Măgurele, dar și să vorbească despre el la nivel local și internațional. Peter Barta, președintele Fundației Post-Privatizare, antreprenor și om de afaceri a vorbit astăzi în conferința ”Conectăm știința cu afacerile”, organizată la sediul ELI-NP din Măgurele despre modelul promovat de Centrul Universitar din Massachusetts, care își transfera rezultatele cercetării sale aplicate către mediul de afaceri, sprijinit de autoritățile publice locale. El a spus și că a regăsit același model în practica și politica promovate de Consiliul Județean Ilfov, referindu-se la felul în care instituția susține proiectul laserului cu cea mai mare putere din lume.

După participarea, în premieră, la cel mai mare târg de imobiliare și investiții din Europa – Târgul de la München – a Consiliului Județean Ilfov acesta a primit o invitație similară din partea Târgului de la Cannes, din primăvară. Președintele instituției, Marian Petrache a anunțat astăzi in conferința că cele două proiecte cu care se va prezenta la targ vor fi Măgurele Science Park și Nodul Intermodal de la Moara Vlăsiei. Pe de altă parte, el și-a manifestat speranța că toate demersurile pentru punerea în practică a celui dintâi îngreunate până acum de birocrație, vor putea să-și găsească o soluție.

Totodata președintele Consiliului Județean Ilfov, Marian Petrache a anuntat ca licitația pentru proiectarea primelor 5 hectare de teren, din cele 65, în total, necesare Parcului Științific din Măgurele ar putea să se încheie în prima lună a anunlui viitor .  El a mai spus că intenționează să aibă o întâlnire cu reprentanții Companei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere pentru a stabili modalitățile prin care se va putea conecta Parcul Științific cu Autostrada A0, executată probabil până la finele anunlui 2023, potrivit sursei citate. Pe de altă parte, Marian Petrache a precizat și că au început discuțiile cu firmele mari interesate de acest proiect. În plus, în această perioadă se va pregăti caietul de sarcini și se va organiza licitația internațională.

Directorul Unității Executive pentru Finanțarea Învățământului Superior, domnul Adrian Curaj propune o nouă formă de raportare la Parcul Științific de la Măgurele. Mai exact, se așteaptă la schimbarea paradigmei în ceea ce privește implicarea oamenilor de afaceri și spune că și-ar dori ca dincolo de orfertă ar trebui să apară și nevoia de a face parte din acest proiect.  În această perioadă, se împlinesc 13 ani de când proiectul ELI-NP se află pe agenda europeană, 10 ani de când academicianul Nicolae Zamfir îl coordonează și 7 ani de când directorul Unității Executive pentru Finanțarea Învățământului Superior, Adrian Curaj i-a expus președintelui Consiliului Județean Ilfov,  Marian Petgrache avantajele cercetării avansate pentru dezvoltarea locală.

Primarul Narcis Constantin a dat asigurări în timpul conferinței ”Conectăm știința cu afacerile”, organizate la sediul ELI-NP ca Primăria Măgurele se va implica în toate proiectele care vor presupune transferul rezultatelor cercetării avansate realizate la ELI-NP către mediul de afaceri.  El le-a mulțumit pentru interes față de acest proiect tuturor celor prezenți în sală și și-a manifestat speranța că punțile de legătură între cei implicați se vor transforma treptat în ceea ce a numit ”poduri consolidate”.

“Cercetarea științifică este în general mare consumatoare de produse de înaltă tehnologie; de obicei unicat” – a spus academicianul Nicolae Zamfir, directorul general al proiectului ELI-NP. Pe de altă parte – a completat el – cercetarea avansată trebuie să genereze industriei patente aplicabile. ”Sper ca ELI-NP să spargă gheața și să pună accent pe cercetarea aplicată, mai ales în domeniul bio-medical”. În paralel – din punctul său de vedere – va trebui să existe o colaborare între cele două părți, astfel încât să se aleagă de comun acord direcția pentru dezvoltarea produselor și tipul acestora. Deocamdată, însă – a mai explicat directorul general al ELI-NP – în România cele două sectoare sunt independente unul de celălalt și a propus importarea unor modele americane în acest sens și schimbarea mentalității actuale a celor implicați care conduce la un blocaj. În final, el și-a exprimat convingerea că ambele părți vor găsi soluția pentru a transforma rezultatele cercetării avansate în bani.