Comunicat de presa – RI2 Integrate Meet-up

Activitatea de meet-up din cadrul proiectului RI2Integrate a fost organizata pe 26 iunie 2019 la sediul ELI NP de către Magurele High Tech Cluster (MHTC). Proiectul este implementat în cadrul programului INTERREG Transnational Dunarea.
Organizatorii evenimentului si-au propus o discuție deschisă cu privire la beneficiile aduse de proiectul ELI NP pentru societate și nu numai pentru cea româneasca, ci și pentru societatea europeana și chiar pentru restul lumii.
Grup țintă reprezentanti ai autoritatilor publice guvernamentale , reprezentanti ai unor agentii de dezvoltare locale (intermediari intre mediul de afceri si guverne), massmedia, reprezentanti ai unor agentii cu responsabilitati in domeniul achizitiilor publice, factori de decizie in domeniuul cercetarii/inovarii.
Un grup de 20 de persoane au participat la vizită, majoritatea fiind parteneri într-un proiect implementat în cadrul Programului INTERREG Europa. Am profitat de sinergia proiectelor și le-am invitat să vadă cea mai mare infrastructură de cercetare din România.
ELI-NP este in acest moment cea mai avansata infrastructura de cercetare din lume care se axeaza pe studiul fizicii fotonucleare si aplicatiile acesteia, fiind alcatuita dintr-un laser de foarte mare intensitate constand din doi laseri cu pulsuri ultrascurte de 10PW si cel mai stralucitor fascicul reglabil de raze gama.
Aceasta combinatie unica de experimente va permite ELI-NP sa abordeze un spectru amplu de tematici de cercetare in domeniul fizicii fundamentale, fizicii nucleare si astrofizicii, precum si in domeniul stiintei materialelor, al managementului materialelor nucleare si stiintelor vietii.
Această infrastructură va crea un nou laborator european cu o gamă largă de științe ce acoperă fizica fundamentală de frontalieră, noua fizică nucleară și astrofizică, precum și aplicații în materiale nucleare, gestionarea deșeurilor radioactive, știința materialelor și științele vieții. Proiectul trebuie să recruteze specialiști din întreaga lume și acesta a fost motivul pentru care au fost alese ca autorități publice, grupuri de interese (guvetnamentale și locale) din România și din Europa sa participe la intalnire si la vizita. ELI NP este prezumat a fi în viitorul apropiat un pol important pentru transferul de cunoștințe, educație la nivel înalt și cariere autentice în “Big Science …”
Evenimentul a fost structuat in două părți.
Una descriptiv generala care a început cu interventia domnului Dragos Seuleanu, CEO MHTC. Acesta in scurta sa intervenție a prezentat participanților clusterul și proiectul RI2 Integrate. El a subliniat asemănările dintre cele două proiecte – activitatea de achiziții publice pentru inovare fiecare avand in cadrul proiectului o abordate din unghiuri diferite.
De asemenea, o mare parte din prezentarea sa a fost dedicată proiectului RI2 Integrate si anume activitatea de construcție pilota unui parc științific activitate coordonata in cadrul proiectului de IFIN HH / ELI NP în colaborare cu MHTC și Consiliul Judetean Ilfov.
Domnul Ionel Andrei a prezentat succint proiectul ELI NP, istoricul acestuia, o descriere a cercetărilor ce urmează a fi realizate și ceea ce face ca acest proiect să fie unic în lume.
Cea de a doua parte a fost dedicata vizitarii facilitatii. Momentul a fost foarte apreciat de participanți. Pe parcursul vizitei au fost însoțiti de dl Dan Ghita, directorul tehnic al ELI NP. El a explicat participanților in ce consta unicitatea acestei investitii.
Infrastructura ELI-NP se intinde pe o suprafata de aproximativ 33.000 m2 cu cladiri de inalta calitate si eficiente din punct de vedere energetic, majoritatea alocata sistemului laser de mare putere, sistemului gama de mare intensitate si instrumentatiei pentru experimente.
ELI-NP va fi o infrastructura cu acces deschis. Constructiile civile includ o cladire de birouri, o casa de oaspeti si o cantina.
Participanții la întâlnire au primit informații despre activitatile de dezvoltare stiintifica si tehnologica din cadrul ELI-NP care sunt repartizate pe 5 arii de cercetare, fiecare dintre acestea avand ca scop realizarea unei parti semnificative din noua infrastructura de cercetare.
Directiile de cercetare care vor fi studiate in cadrul noii infrastructuri, mai ales in domeniul fizicii nucleare si domeniilor conexe, sunt grupate in alte trei arii de cercetare. Echipe locale puternice, in continua crestere pe parcursul fazei de implementare, vor dezvolta instrumentarul de ultima generatie pentru experimente in domeniul emergent al fizicii nucleare cu laser.
De asemenea participantii au primit explicatii cu privire la cele cinci arii de cercetare (Sistemul Laserului de Mare Putere, Fascicul Gama de Mare Intensitate, Fizica Nucleara cu Laseri de Mare Putere, Fizica Nucleara si Aplicatii cu fascicule gama de mare intensitate si Fizica fundamentala cu fascicule laser si gama combinate) au aparut in mod firesc, ca o separatie logica intre CD aferenta sistemelor experimentale si cercetarea urmarita prin exploatarea acestora, in cursul dezbaterilor purtate in sanul comunitatii stiintifice.
Totodata, au fost informați ca de curand că sistemul laser de înaltă putere al ELI NP a ajuns la 10 PW (10 milioane de miliarde de wați) o premieră mondială care a confirmat mediului științific și publicului larg că România și comunitatea științifică internațională detine in acest moment cel mai puternic laser din lume. Finalizarea acestui echipament științific unic la parametrii asumați confirmă faptul că ELI-NP este un proiect de succes, un reper în istoria stiinței și deschide calea spre experimente internaționale de nivel superior la Magurele.
Participanții au fost impresionați de ceea ce au văzut și au apreciat munca echipei românești de a construi și implementa un astfel de proiect. Ei au apreciat, de asemenea, rolul Uniunii Europene în finanțarea proiectului Toți au apreciat faptul că ELI NP prin faptul ca este o facilitate deschisă, care incurajeaza cercetatori din toata lumea sa vina sa lucreze sis a isi desavarseasca studiile aici.. Majoritatea oaspeților din străinătate prezenti la meet-up au promis să-și informeze guvernele despre imensa oportunitate pe care ELI NP o reprezintă pentru studenți, cercetători și nu în ultimul rând pentru comunitatea de afaceri, și-au promis să rămână în contact cu reprezentanții ELI NP pentru o cooperare ulterioară.
Va invitam sa vedeti o galerie foto a evenimentului:
Proiect finantat de Uniunea Europeana din fonduri ERDF si IPA