CE a prezentat propunerea legislativa privind Fondul european pentru investitii strategice

8 years ago  By  Iuliana Velniciuc     No comments

La doar 50 de zile de la anuntarea ambitiosului sau Plan de investitii pentru Europa, care are ca obiectiv stimularea ocuparii fortei de munca si a cresterii economice, Comisia Europeana a adoptat propunerea legislativa privind Fondul european pentru investitii strategice, care va fi instituit in parteneriat strans cu Banca Europeana de Investitii (BEI).

Acest fond, care va mobiliza cel putin 315 miliarde EUR in investitii private si publice in intreaga Uniune Europeana, se afla in centrul Ofensivei investitiilor, prezentata de presedintele Junker. Fondul va sustine in special investitiile strategice, cum ar fi cele in banda larga si in retelele de energie, precum si intreprinderile de dimensiuni mai mici, cu mai putin de 3 000 de angajati. Propunerea instituie, de asemenea, o platforma europeana de consiliere in materie de investitii care este menita sa contribuie la identificarea, elaborarea si dezvoltarea proiectelor in intreaga Uniune. In fine, un portofoliu de proiecte europene de investitii va imbunatati informatiile aflate la dispozitia investitorilor cu privire la proiectele existente si cele viitoare.

„Actuala Comisie este hotarata sa obtina rezultate. Prin prezentarea propunerii privind Fondul european pentru investitii strategice, ne indeplinim, impreuna cu partenerul nostru, BEI, angajamentul asumat in luna noiembrie in plenul Parlamentului European. Facem un pas important catre reincadrarea in munca a europenilor si revitalizarea economiei Uniunii. Contez acum pe asumarea conducerii politice de catre colegiuitori, Parlamentul European si Consiliu, pentru adoptarea rapida a propunerii, astfel incat fondul sa fie operational pana in luna iunie si sa inceapa generarea de noi fluxuri de investitii. Cetatenii Europei asteapta obtinerea acestor rezultate si nu avem timp de pierdut”, a declarat Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

„Astazi instituim elementul central al Planului de investitii pentru Europa: Fondul european pentru investitii strategice va sprijini proiectele cu un profil de risc mai ridicat, astfel incat investitiile sa inceapa sa inregistreze progrese in tarile si in sectoarele in care crearea de locuri de munca si cresterea economica sunt cele mai necesare, sustine si Vicepresedintele responsabil pentru locuri de munca, crestere economica, investitii si competitivitate, Jyrki Katainen. Mai multe detalii aici.