BioFrames la WasserCluster Lunz cauta parteneri din zona de implementare a Strategiei Dunarii

10 years ago  By  Iuliana Velniciuc     No comments

WasserCluster Lunz a fost infiintata in anul 2005 in Austria, ca organizație non-profit centru de cercetare interuniversitare de trei universitățiUniversitatea din Viena, Universitatea Dunărea Krems și Universitatea de Resurse Naturale și Științe ale Vieții, Viena (BOKU), cu scopul de a revigora cercetare ecosistemelor de apă dulce și educație în Lunz.

Puterea de bază a WasserCluster este format din patru grupuri de lucru in-house. Unul dintre aceste grupuri de lucru este BioFrames.

Dr. Thomas Hein este liderul echipei: Biogeochemical Functions: Research and Management in Ecosystems at Multiple Scales (BioFrames), care are scopul de a investiga rolul peisajelor riverane și furnizarea de servicii de ecosisteme, precum ciclul de nutrienți și comportamentul dinamic al carbonului. Acest lucru variază de la nivel de ecosistem – în cazul în care efectele globale cum ar fi schimbările climatice face modificări pe scară largă – la nivel de habitat, în cazul în care poluarea locală, degradarea habitatului și schimburi ale cursurilor de apă poate avea un impact asupra diferitelor funcții ale ecosistemului. Prin studii de teren și abordări experimentale interioare și exterioare la diferite niveluri, combinate cu abordări de modele cuplate, BioFrames va avansa intelegerea stiintifica a acestor interacțiuni și va ajunge în cele din urmă la principiile directoare pentru managementul ecosistemelor având în vedere condițiile de mediu în schimbare.

În curând au început proiectele finanțate de UE prin cel de-al șaptelea program-cadru (PC7), grupul de lucru a facut primii pași în această direcție, contribuind la analize de putere științifica în domeniul gestionării integrate a apei și știință a ecosistemelor în bazinul fluviului Dunărea, și dezvoltarea unei strategii pentru deceniile următoare. Această strategie va sprijini dezvoltarea viitoare a planurilor de gestionare a bazinelor hidrografice pentru Dunăre și afluenții săi precum și Strategia europeană pentru regiunea Dunării. Rezultat important va fi o problemă specială la nivel înalt cu contribuții semnificative ale grupului de lucru. Într-un al doilea proiect FP7, finanțat de UE, colaboram in domeniul cercetarii experimentale pentru a intelege efectele multiple ale presiuni asupra ecosistemelor acvatice.

Planurile grupului de lucru pentru următorii ani va fi creșterea cooperării internaționale și de a construi o rețea puternică de colaborare în cercetare privind Bazinul Superior al Dunării, și cu colegii din alte bazine hidrografice din întreaga lume.  Pentru a atinge acest scop, este necesară dezvoltarea în continuare a facilităților experimentale care să permită analiza factorii de stres critice ale ecosistemelor acvatice, inclusiv rolul mai multor factori de stres care acționează asupra acestor sisteme complexe, precum și îmbunătățirea capacității de observații continue ale ecosistemului.

În conformitate cu planurile grupului de lucru pentru a spori și mai mult cooperarea internațională și rețelele de colaborare extinse, ele iau parte la mai multe proiecte noi de pe ambele scale naționale și internaționale.

Pentru mai multe informatii va rugam sa vizitati pagina web al WasserCluster Lunz

Categories —