Ambulatoriul Extins – o solutie inovativa pentru asigurarea starii de sanatate a pescarilor din Zona Dunarii Calarasene
Situatia delicata a sistemului de sanatate din Romania a incurajat organizatiile non-profit sa fie inovative si sa colaboreze cu spitale de prestigiu din tara noastra in interesul cetateanului. In ultimul week-end, peste 80 de pescari si familiile lor din zona Dunarii Calarasene lor au beneficiat de consultatii medicale gratuite ca urmare a unui proiect initiat de Fundatia pentru Democratie, Cultura si Libertate. Sesiunea de consultatii medicale s-a desfasurat in Comuna Gradistea, Satul Rasa, Judetul Calarasi unde Fundatia a infiintat si un centru de transfer tehnologic pentru regiunea transfrontaliera Romania – Bulgaria.
Proiectul de imbunatatire a starii de sanatate a pescarilor din zona Dunarea Calaraseana este finantat prin Programul Operational Pescuit si reprezinta o premiera la nivel national prin modul in care este compensat deficitul de medici si asistenti medicali cu studii superioare in zona rurala a tarii. Cu un laborator mobil au fost asigurate analizele de baza, apoi, pacientii au primit consultatii de la medici primari in domeniile: boli interne, cardiologie, diabet. Personalul implicat in proiectul numit AMBULATORIUL EXTINS a fost selectionat de la Spitalul Universitar de Urgenta ELIAS din Bucuresti. In lunile urmatoare, dupa Comuna Gradistea, Satul Rasa, Caravana AMBULATORIUL EXTINS va continua in urmatoarele comune din Judetul Calarasi: Ciocanesti, Manastirea, Dorobantu, Independenta. Medicii de familie din zona sunt implicati in proiect. Intregul pachet de servicii medicale asigurat este gratuit pentru pacienti. Peste 80% dintre pacientii consultati in ultimul week-end sunt persoane active care contribuie la bugetul local si la bugetele de stat.
Participantii la proiect sunt membri ai Clusterului de la Magurele unde se dezvolta tehnologii avansate din domenii de utilitate pentru cetateni.