Acceleratorul de la Măgurele poate transforma România în ‘Valea Laserului’

7 years ago  By  Iuliana Velniciuc     No comments

România poate deveni ‘Valea Laserului’, prin dezvoltarea acceleratorului de la Măgurele şi, în acelaşi timp, un cluster maritim prin crearea unei porţi navigabile naturale de intrare şi ieşire între zona de Est şi de Vest, a declarat, joi, în cadrul Bucharest Forum/Keystone Projects, Mircea Geoană, preşedintele Institutului Aspen România.

‘Avem un număr de proiecte importante pentru România care au venit dinspre autorităţile statului român. Primul pe care îl considerăm o şansă istorică pentru România este (…) folosirea acceleratorului de la Măgurele pentru a transforma întreaga zonă de la Bucureşti până la graniţa noastră cu Bulgaria într-o Vale a Laserului – Valley Laser. Este un concept care, dacă va fi făcut profesionist şi susţinut, va putea face din România o ţară care să conteze din punct de vedere cercetare – dezvoltare – inovare aplicată, ce ne va permite să importăm valoare adăugată intelectuală fără precedent. Este un proiect de vital interes al statului român şi fac un apel către cei care pot ajuta la dezvoltarea acestui proiect. Al doilea proiect, la care ţinem foarte mult, pe care l-am început cu partenerii noştri, care se numeşte un cluster maritim la zona de Răsărit a României. România are o geografie care trebuie pusă mai bine în valoare. Dunărea maritimă de la Brăila, Galaţi, Sulina, Tulcea, Constanţa şi Mangalia. Acea zonă este poartă naturală de intrare şi de ieşire între zona de Est şi de Vest. Pe acolo ar trebui să se intersecteze atât Coridorul IX, cât şi ceea ce înseamnă legătura transversală între Asia, Asia Centrală, Caucaz, estul Europei şi vestul Europei’, a menţionat Geoană.

Potrivit preşedintelui Institutului Aspen România, statul trebuie să ofere şansă de dezvoltare mai multor zone din ţară, aşa cum s-a întâmplat în cazul regiunii de vest sau al Bucureştiului.

‘Pe zona de nord-est a României, între Iaşi, Cernăuţi şi Chişinău, pe zona de nord a României – între Baia Mare şi Maramureşul istoric şi conexiunea din Ungaria către Europa de Vest, apoi toată zona de est a României, toate trebuie să primească din partea statului român şansa de dezvoltare pe care a oferit-o mai mult intuitiv părţii de vest a României sau Bucureştiului. Revenind la Bucureşti, sunt foarte multe proiecte. Metropolis 4.0 este o temă pe care o vom discuta transversal astăzi. Este un oraş şi o zonă în jurul Bucureştiului care se duce până la Ploieşti şi care va putea duce până jos la Giurgiu şi va putea să cuprindă poate cea mai importantă aglomerare urbană din această parte a Europei’, a subliniat Mircea Geoană.

Reprezentanţi ai instituţiilor cu atribuţii în domeniile cheie de politici publice, ai mediului de afaceri, instituţii financiare internaţionale şi de cercetare – inovare, alături de generatori de proiecte de dezvoltare urbană, se reunesc la Bucharest Forum/Keystone Projects, eveniment organizat, joi, de Institutul Aspen România.

Bucharest Forum / Keystone Projects face parte din seria de evenimente organizate de Institutul Aspen România, la împlinirea a zece ani de activitate. Iniţiativa sprijină crearea unei viziuni de dezvoltare pe termen lung a României şi procesele de elaborare a unor politici publice sustenabile şi inovative. Evenimentul vizează proiectele capitale pentru valorificarea poziţiei geografice a ţării şi conectarea cu principalele coridoare de comerţ, transport şi energie din regiune şi Europa, precum şi dezvoltarea urbană şi metropolitană